Serwatka w jogurcie domowym – czy to normalne?

Pojawienie się serwatki w jogurcie przygotowanym samodzielnie w domu przy użyciu specjalnych Zakwasek do jogurtu, to oznaka, że produkt jest w pełni naturalny i nie zagęszczany zbędnymi substancjami np. mlekiem w proszku czy żelatyną wołową. W jogurtach dostępnych w sklepach często nie obserwujemy serwatki właśnie z powodu zagęszczania ich dodatkowymi, zbędnymi substancjami. Jogurty przygotowywane w domu zawierają serwatkę, która jest bardzo cennym źródłem białek i minerałów, dlatego warto wymieszać ją z resztą jogurtu i warto ją polubić. Obecność serwatki oznacza, że nasz jogurt jest w pełni naturalny!

Jeżeli przy przygotowaniu jogurtu lub kefiru przy pomocy Zakwasek pojawiło nam się bardzo dużo serwatki, może to oznaczać, że temperatura była nieco zbyt wysoka (może się tak zdarzyć np. gdy użyjemy termosu, garnka lub pozostawimy naczynie z ukwaszanym mlekiem w zbyt ciepłym miejscu – np. będzie wystawione na słońce). W takiej sytuacji zmodyfikujmy nieco nasz sposób przygotowania, zmieńmy naczynie lub postawmy je w innym miejscu. Również zbyt długi czas ukwaszania może spowodować, że serwatka w wyniku ciepła zacznie się oddzielać.

Serwatka często pojawia się również po nabraniu z naczynia do przechowywania pierwszej porcji jogurtu. Jej obecność można w tej sytuacji ograniczyć w następujący sposób. W trakcie przygotowania jogurtu zamiast do jednego dużego naczynia, należy wlać mleko z bakteriami do mniejszych naczyń np. słoiczków odpowiadających pojedynczej porcji, którą zamierzamy spożywać. Następnie należy wykonać pozostałe kroki z przepisu na przygotowanie (czyli okryć słoiczki czymś ciepłym i odstawić na 6-8 godzin w spokojne miejsce). Jednak pamiętajmy, że oznacza to dużo więcej zmywania 🙂 Dlatego zachęcamy do polubienia serwatki. Jej małą ilość z powodzeniem można wymieszać z resztą jogurtu. W dobrze schłodzonej chłodziarce jogurt zachowa swoją konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *